Voordelen wasbare luiers

Waarom zou je kiezen voor wasbare luiers in plaats van wegwerpluiers? 

Uit onze ervaring en die van vele ouders blijkt dat er enorm veel voordelen aanzitten. Een aantal hiervan delen we hieronder! 

Lieve printjes en zachte stofjes 

Vroeger bestonden wasbare luiers uit hydrofiele doeken die op een speciale manier werden gevouwen en werden gepint met een veiligheidsspeld. Ze werden na het dragen vaak met de hand uitgewassen, alvorens ze in de wasmachine gingen. Tegenwoordig is dit allemaal een stuk makkelijker en… leuker! De luiers ziener tegenwoordig heel gezellig uit, met de leukste en meest schattige printjes. De luiers zijn al helemaal voorgevormd, net als een wegwerpluier, waardoor ze makkelijk aan gaan. Ook hoeven ze niet meer met de hand gewassen worden voordat ze de wasmachine ingaan. Lees hier meer over de wasinstructies van wasbare luiers. 

Duurzaam

Wasbare luiers koop je maar 1 keer, en gaan vervolgens de hele luierperiode van het kind mee. Vaak kunnen ze zelfs daarna nog voor een eventueel volgend kindje gebruikt worden. Je kunt je voorstellen dat wanneer je luiers eenmalig aanschaft, dit vele malen duurzamer is dan steeds opnieuw pakken wegwerpluiers kopen. Het scheelt enorm veel afval (zo’n 22 kilo per maand en meer dan 5.000 luiers per kind, volgens Milieucentraal!)

Goedkoper dan wegwerp

Wegwerp luiers zijn duur, en de kosten voor de luiers komen elke maand weer terug. Zeker, de aanschaf van een wasbare luierpakket waarmee je fulltime wasbaar kan luieren is eenmalig een grote uitgave. Deze heb je echter op de (semi) langere termijn terugverdiend. 

Bij gemiddeld gebruik ben je voor 1 kindje in totaal ongeveer €450,- goedkoper uit dan met wegwerpluiers. Dit loopt natuurlijk alleen maar op wanneer je de luiers ook gebruikt voor een tweede of zelfs derde kindje, of wanneer je ze na gebruik doorverkoopt via één van de Luiermarkt Facebookgroepen of bijvoorbeeld via Marktplaats. 

Sneller zindelijk

Vaak hoor je ook dat kinderen veel eerder zindelijk worden met wasbare luiers in plaats van wegwerpluiers. Een theorie hierachter is dat de luiers natter aanvoelen wanneer het kindje heeft geplast. Hierdoor is het kind er bewuster van, en dit helpt bij de zindelijksheidstraining. Een mooi bijkomend voordeel, want wat is er nu beter dan wasbare luiers?  Juist, helemaal geen luiers meer! 🙂 
 
 

Goed voor de heupjes

Een wasbare luier valt meestal wat breder tussen de beentjes dan een wegwerpluier (dit ligt wel een beetje aan het soort luier). Hierdoor nemen de heupjes van het kindje wat meer een kikkerhouding aan, wat erg goed is voor de ontwikkeling van de heupjes. Dit is namelijk de natuurlijke houding van je baby, ook bij het eventueel uitzoeken van een draagdoek let je er altijd op dat het kindje in een kikkerhouding in de draagdoek zit. 

Recente beoordelingen