Wasbare luiers wassen: zo doe je dat!

We krijgen regelmatig de vraag hoe je de wasbare luiers het beste kunt wassen. Als ze niet op de juiste manier worden gewassen kan dit ook best wat problemen veroorzaken, zoals rode billen bij je kindje en de luiers kunnen naar urine gaan ruiken. Daarom sturen we klanten altijd onze wasinstructies toe. We vertellen je hier ook graag uitgebreid welke wasroutine we adviseren. 

Moeilijk is het niet, je moet het alleen even weten!

Hier in elk geval de belangrijkste instructies en tips: 

Was nieuwe luiers voor gebruik eerst 2 keer op 60 graden

Hoe vaker de luiers gewassen zijn, hoe meer vocht ze opnemen. Het is daarom belangrijk dat je ze, voordat je ze voor het eerst gebruikt, eerst in elk geval 2 keer wast in de wasmachine. Zo werken ze direct optimaal. Je zou ze ook eventueel een nachtje in water in bad kunnen weken. 

Was vieze luiers uiterlijk elke 4 dagen 

Je wilt liever niet dat de urine te lang de tijd krijgt om in te trekken in de luiers. Daarom is het verstandig om vieze luiers maximaal 4 dagen te laten liggen voordat je ze in de wasmachine doet. Anders is het lastiger om ze weer helemaal schoon te krijgen.

Was de luiers elke wasbeurt eerst met een voorwas 

Om de ergste vuil eerst weg te wassen, was je de luiers eerst met een voorwas. Bij de meeste wasmachines is dat al een standaard programma van bijvoorbeeld 15 minuten. Je doet er een klein beetje waspoeder of wasmiddel bij, en na de voorwas wordt het vuile water afgepompt. Als er nog wat bij past, zou je daarna makkelijk nog andere kleding/doekjes etc kunnen toevoegen die ook op 60 graden gewassen moeten worden. 

Was de luiers op minimaal 60 graden

Het is belangrijk om de luiers op minimaal 60 graden te wassen, vanaf deze temperatuur worden de bacteriën gedood. Als je dit niet doet, heb je kans dat de luiers steeds zichtbaar of onzichtbaar toch nog een beetje vuil blijven waardoor ze op een gegeven moment rode billetjes en/of vieze geurtjes kunnen veroorzaken. 

Wasmiddel advies

Gebruik een wasmiddel zonder optische bleekmiddelen en chloorbleekmiddel en zo min mogelijk zeep (< 5%). Wasmiddelen op zeep- en oliebasis (zoals we vaak zien bij zelfgemaakte wasmiddelen) kunnen de microvezels die in sommige luiers zijn verwerkt aan elkaar doen kleven. De luiers absorberen dan minder, gaan onaangenaam ruiken en gaan sneller lekken. Gebruik geen azijn als wasverzachter: elastiek in luiers kan daar niet goed tegen en cellulosevezels zoals katoen en bamboe worden zelfs opgelost.

Een waspoeder wast schoner dan een vloeibaar wasmiddel, dus voor luiers is een poeder het beste. Merken noemen is lastig omdat de ingrediënten van wasmiddelen continu veranderen.

Heb je nog aanvullende vragen over het wassen? We helpen je graag! Neem dan hier contact met ons op. 

Recente beoordelingen